Видин 3700, пл.„Бдинци“ №2
тел.: 094/​609 416
факс: 094/​601 132
e-​mail:
vidin gerb

dunavmost2

Мостът, свързващ Видин и Калафат е вторият над р. Дунав между България и Румъния, открит официално на 14.06.2013 г. Представлява внушителна метална конструкция с дължина 1 971 метра. Мостът има две пътни платна за движение във всяка посока, електрифицирана жп линия, пешеходен тротоар, както и широка 2,5 м велосипедна алея.

Проектант на Дунав мост Видин-​Калафат е инж. Антонио Мартинес Кутиляс от Барселона, Испания. Особено голям интерес към инфраструктурния обект е проявяван от специалисти и студенти от различни технически специалности, както и инженери от България, Румъния, Сърбия, Русия, Германия, Белгия, Испания и др.

Интересът на медиите към Дунав мост Видин-​Калафат по време на строителството е много голям, достатъчно е да се споменат Dis­cov­ery Chan­nel, BBC, The New York Times, Deutsche Welle. Като акцентът във всички публикувани материали и излъчени репортажи и филми е стратегическата роля на моста, който свързва Западна с Южна Европа.

Технологично мостовата конструкция е изградена по метода на конзолния монтаж, което се прави за първи път в България в съчетание с ванти. 300 сегмента с ширина 2,15 м и тегло към 120 т изграждат мостовата конструкция в неплавателния участък на реката и 162 по-​големи сегменти с ширина 4,18 м и тегло към 250 т – в плавателния канал на Дунав. Всички те са изработени в техно-​логичната база на FCC Con­struc­cion, разположена в Безмитна зона – Видин.

Мостът има три обособени части – конструкция в неплавателния участък на реката с отвори 80 м, конструкция в плавателния й участък с отвори до 180 м и железопътна естакада с отвори 40 м, като общата им дължина е 1791 м. Под връхната конструкция на моста в неплавателния участък на Дунав са изградени осем стълба с височина от 3 до 20 метра – в зависимост от терена и наклона на самия мост. Под всеки от тези стълбове са излети по 7 пилота с диаметър 2 м на дълбочина до 60 метра. В плавателния участък на реката са издигнати четири стълба с височина от 39 до 45 м. Под всеки от тях са излети по 24 пилота с диаметър 2 м на дълбочина до 80 метра.

Проектант на Моста е инж. Антонио Мартинес Кутиляс (Испания).

contentmap_​plugin